Sitenský masopust - článek

22.02.2015 19:06

První Sitenský masopust – sobota 14. února 2015

Po více než 70 letech jsme se pokusili obnovit tradici masopustního průvodu na Sitné. Naše snahy byly o valentýnské sobotě korunovány velkolepým průvodem a bujarou masopustní veselicí v Sitenské klubovně.

Přípravy prvního Masopustu po takové době byly mohutné a začaly již týden dopředu na dílně karnevalových masek, kde se zapojily všechny generace.  Malé děti si vyrobily škrabošky na obličej a brzy po klubovně pobíhal rys se lvem, ovečka s telátkem i princezny. Větší kluci se nadšeně vrhli do výroby  Klibny – koňské hlavy a výsledek byl následující sobotu v průvodu více než zdařilý. Poté přišla na řadu výroba obleků pro muzikanty. Dámy se hrdě zhostily motání krepákových kytiček a pánové vytvořili papírové klobouky. Během chvíle byly stoly plné květin všech barev i tvarů (příště si otevřeme Sitenskou střelnici J) a zanedlouho se první klobouk rozzářil všemi barvami.  Během týdne pak dámy během několika sezení vytvořily pět famózních a zcela originálních obleků (obrovský dík především Věrce Šlechtové, paní Šulcové, Miluškám a Ivě). A to už se blížila masopustní sobota. Během pátku všichni ještě doladili kostýmové kreace, hospodyňky chystaly lahůdky k pohoštění průvodu a večer hudebníci v klubovně začali trošku nervózně ladit nástroje dohromady a zkoušet první písničky. Ještě sobotní dopoledne byl všude klid … ale brzy po obědě vše propuklo v plné síle.

Ve dvě hodiny se před školou sešlo 38 masek!  Písař pronesl veršovanou žádost o povolení masopustního veselí v obci k panu starostovi a ten rád maskám vládu nad vesnicí předal. Sám se záhy změnil v Krakonoše a hrdě tak doplnil velmi pestrý průvod, kde nechyběly smrtky, cikánky, myslivec, policajt, kovboj s princeznou, nevěsta s ženichem, vodník s kominíkem, kašpárek, čertík, mexičan či opravář a mnoho zvířecích masek – sličná kobylka v doprovodu vlka, Klibna, kravička s kočkou a mnohé další. Hudba (harmonika – pan Tietz, kytara – Honza Šlechta, basa – Viktor Goliáš, housle – Standa Resl a vozembouch v rukách Vlastíka Šlechty) zahrála úvodní písně a hned jsme se vydali v čele s medvědem do „jedničky“, kde nás čekalo první bohaté občerstvení. Následně jsme prošli celou vesnici. Všude, kde nás přivítali, nás čekaly úžasné lahůdky - od skvělého gulášku u Hanykýřů, domácí slaninky a teplé medoviny u Luňáků, úžasné koblihy paní Šulcové, domácí aspik u Šlechů či božské věnečky u Tietzů. Zkrátka kdo s námi šel, ten neprohloupil a dosyta mohl zakusit několik druhů koblih, buchet, koláčů, chlebíčků, sladkých i slaných závinů, boží milosti a další pochoutky. Nechyběly ani všemožné kořaličky a dobré vínko. A to vše za doprovodu skvělé hudební produkce a bujarého tance masek. Medvěd provedl v kole všechny ženy v každém domě, masky pozlobily hospodáře a písař vše stvrdil pečetí na pamětním listě. Každý, kdo jen chtěl projet autem po silnici skrz vesnici toto sobotní odpoledne, nebyl ušetřen řádění masek. Za bujarého veselí jsme došli zpět do klubovny, kde byly vyhlášeny nejlepší masky. Všechny dětské masky byly úžasné a dostaly tak odměnu, v čele s jablíčkem, malou cikánkou a princeznou. Nejlepšími dospělými maskami pak byly vyhlášeny smrtky (3.), cikánky (2.) a zcela nepřekonatelná  nevěsta (1.).   Znavené děti se pak uvelebily u pohádek v menší místnosti „v minikině Sitné“ a vedle v klubovně hudba hrála a všichni se veselili až téměř do rána.

Veliký dík patří i Pavlíně Šlechtová, která celé odpoledne zdokumentovala pro budoucí generace a již druhý den jste si fotografie mohli prohlédnout na webových stránkách obce.

 První Sitenský masopust se tedy vydařil. Všem, kteří jste se jakkoli zúčastnili moc děkujeme. Bylo to opravdu jedinečné odpoledne!

                                                                                                                                                                              Barbora Vošlajerová